Spændningshovedpine, migræne eller whiplash?

Flere studier omhandlende hjernerystelse indikerer, at posttraumatisk svimmelhed er en af de største klager efter hovedskader. ​ 

Hjernerystelse påvirker årligt mellem 1,8 og 3,8 millioner individer alene i USA  - i Danmark er der tale om 25.000 hjernerystelsestilfælde pr. år.​​

Hjernerystelse defineres som en forbigående cerebral forstyrrelse udløst af en traumatisk rystelse af hjernen.

Accelerationen får hjernen til at kollidere med kraniet, hvorefter der sker et rebound, hvorved hjernen rammer den modsatte side af kraniet. Ved svære tilfælde sker der skader på nervebanerne og støttevævet, hvilket påvirker de kemiske systemer og blodgennemstrømningen i hjernen.

Efterfølgende kan traumet ledsages af symptomer og gener i form af hovedpine, udtrætning, svimmelhed, koncentrations- og/eller hukommelsesvanskeligheder, lys- og lydfølsomhed. Forandringer, der almindeligvis ikke er synlige ved neurologisk undersøgelse, CT og MR-skanning af hjernen.

Man har i mange år været af den opfattelse, at hvile og lavstimulimiljø var den bedste kur til patienter med følger efter hjernerystelse, hvilket man i dag er gået bort fra.

5 grunde til at vælge FysioDanmark Helsingør

 • Vi sørger for at optimere blodgennemstrømningen, så du heler hurtigere ved at frigøre blodgennemstrømning, ilt og ledvæske til til hovedet og musklerne i hals og nakkeområdet.​
 • Vi søger for at behandle årsagen til smerterne, ved at behandle nakken, halsen og tilhæftningerne på kraniet med blide og mobiliserende tryk, samt styrkende øvelser for din nakke.
 • Vi giver de korrekte øvelser tilpasset til din krop og din situation, hvad end du er elitesportsudøver eller motionist.

Vi supplerer behandlingen med ultralyd, laser og lokal manuel behandling ( sportsmassage, samt triggerpunkt massage).

Til slut opnår du som patient en meget effektiv og langvarig effekt, fordi behandlingsforløbet er “personalized” og fordi vi “ALTID” kombinerer din behandling med relevante fysioterapeutiske aktive styrkende øvelser og nyeste forskning på smerteområdet.

Spændningshovedpine hos børn og unge

Mange skolebørn og unge på videregående uddannelser kæmper med symptomer på spændingshovedpine og migræne.

Det er vigtigt at få afdækket, hvilken hovedpine (evt. hovedpiner), der er tale om, så barnet kan få den rigtige behandling.

Migræne

Migræne er middelsvær til svær hovedpine med anfald, der varer 2-72 timer. Hos yngre børn er migrænen ofte dobbeltsidig, mens den hos større børn og unge oftest er halvsidig.

Smerterne er kraftige og dunkende, forværres ved fysisk aktivitet og ledsages ofte af kvalme, ubehag og opkastninger.

Børnene kan være lys og lydfølsomme

Smerter i baghovedet, smerter i den ene side af hovedet, eller smerter i tindinger og pande som specielt provokeres ved bevægelse af nakken.

Årsager til hovedpine hos børn:

Der kan være mange årsager til, at børn og unge får hovedpine:

 • Hovedpinen kan være en sygdom i sig selv, fx migræne tilfælde.
 • Den kan være relateret til livsstil, fx for lidt søvn, for lidt væske, for meget skærmtid, inaktivitet samt dårlige spisevaner, stress og larm i skolen.
 • Den kan skyldes muskelinfiltrationer, og spændinger i nakken og halsen, pga. forkerte arbejdsstillinger med computer, IPads og tablets.​

Dette kaldes for cervicogen hovedpine/spændingshovedpine og stammer fra den øvre del af nakken og spreder sig til hoved/ansigt. Smerterne stammer fra muskler, led, ledbånd og discus samt nakkerosetten, samt de 3 øverste nakkehvirvler.​​

​Hos dem der lider af spændingshovedpine finder man ofte svaghed i nakkens muskler og spændinger i nakke og halsmuskler, samt ømhed på udvalgte muskelgrupper på selve kraniet.

Flakne et al. 2005​

Hos FysioDanmark Helsingør er vi specialister i behandling og vejledning når det kommer til spændingshovedpine.

Behandling sigter på at øge blodgennemstrømningen igennem massage, afspænding af inficerede muskler, samt aktive korrigeret øvelser der sikkert genopretter muskelbalancen i nakke/ hals og kranie regionen.

Behandlingen adressere også teori og øvelsesgennemgang, så patienten får en forståelse af problemet samt effektive øvelser til fremadrettet brug.

Hjernerystelse - postcommotionelt syndrom

25.000 danskere bliver hver år diagnogsticeret med hjernerystelse.

Hjernerystelsen opstår typisk efter efter et fald eller lignende, hvor slaget til hovedet er så kraftigt at hjernen påvirkes.

Denne påvirken medfører, at der kan opstå hævelse i eller imellem lagene der beskytter hjernen.

Omkring 60 % af alle der bliver ramt vil være symptomfri efter et år, men i mange tilfælde kommer hjernerystelsen til at følge vedkommende i lang tid.

Man behøver ikke at have været bevistløs for at få hjernerystelse og derfor er det enormt vigtigt, at man er opmærksom på symptomerne.

Symptomer på hjernerystelse:​

 • Hovedpine
 • trykkende fornemmelse i hovedet
 • Nakke smerter
 • Kvalme/opkast
 • Svimmelhed
 • Sløret syn
 • Balanceproblemer
 • Lyd/lysfølsom
 • Koncentrationsbesvær
 • Hukommelsesbesvær
 • Udmattethed

Symptomer som fire ud af 10 ofte kommer til at lide af efterfølgende er hovedpine, migræne, svimmelhed, træthed, kvalme og lys- og lydfølsomhed.

Hvorfor skal du vælge FysioDanmark Helsingør

 • Vi sørger for at behandle med blide oscillerende teknikker.​
 • Vi søger for at behandle årsagen til syptomerne, ved at undersøge hvordan dit kranie bevæger sig og behandle nakkemuskler og led, samt hele ryggen og bækkenet.​
 • Fysisk aktivitet er et vigtigt element af din behandling, det er derfor vigtigt at vi sammen, finder et gradueret aktivitetsniveau der passer til netop dig.​
 • Vi har den nyeste viden og kommer med råd og vejledning tilpasset til netop din krop og din situation.​
 • Vi supplerer op med lokal manuel behandling samt kost og træningsråd hvor det skønnes nødvendigt.​
 • Behandling er en kombination af både aktiv træning, massage og fysioterapi, for at opnå et langvarigt resultat, så syptomerne ikke kommer igen.

Tak nej til smerter i bevægeapparatet.

Ring på tlf.: 32 12 20 00​​ eller skriv til os på e-mail: info@fdhelsingor.dk

Book tid online

Hvis du allerede er patient, kan du booke din næste tid online. Er du ny patient skal du ringe og bestille en hos kliniksekretæren på tlf.: 32 12 20 00. Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, kan du altid skrive til os på e-mail: info@fdhelsingor.dk.

Ring til på tlf.: ​32 12 20 00 eller send en mail til info@fdhelsingor.dk.

Henvendelser besvares hurtigst muligt.​

Åbningstider

Telefontid

​Mandag - fredag: kl. 08.00 - 15.00​

Fitnesscenter

​Mandag - torsdag: kl. 8.00 - 20.00

Fredag: kl. 8.00 - 15.00

Lørdag: kl. 10.00 - 13.00​

FysioDanmark Helsingør APS

CVR​: 41516860

L. Tvedes vej 14, 3000 Helsingør​

Klik her for rutevejledning