Der er behov for nye retningslinjer, når det gælder behandling af akutte muskelskader. Det slår en gruppe forskere fra Institut for Idrætsmedicin ved Bispebjerg Hospital fast, efter at de har undersøgt, hvor meget hurtig genoptræning betyder for helingsprocessen efter akut muskelskade.
»Det primære fund er, at det kan gå ud over helingsprocessen, hvis man holder sig for længe i ro, når man har været udsat for en skade i muskulaturen«, fortæller Monika Bayer, der er post doc ved Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital og i en del år har beskæftiget sig med idrætsskader, og hvad der sker i muskler, sener og celler, når en akut muskelskade opstår.
»Hvis man kigger i patienthåndbogen på Sundhed.dk, kan man i dag læse, at man skal hvile det skadede væv eller de skadede muskler i de første dage efter en skade og eventuelt tage ibuprofen – og det kan godt gippe lidt i mig, for det gør bestemt ikke noget godt for patienterne«, fortæller hun.
Allerede i 1990'erne viste studier, hvor man undersøgte overrevne ledbånd, at det at holde sig i ro ikke gjorde noget godt for helingsprocessen. Derfor undrer det Monika Bayer, at der ikke er gjort noget ved anbefalingerne før.
De fleste læger arbejder i dag ud fra princippet RICE, altså rest = hvile, ice = is, compression = kompression og elevation = elevation.
Men Monika Bayer og hendes kollegaer anbefaler i stedet en tilpasset belastning af skaden. Den tidligere anbefaling RICE bliver dermed erstattet af POLICE, altså P = protection, OL = optimal loading, I = ice, C = compression og E = elevation.
»Det er rigtig vigtigt, at man kommer i gang med at bruge det ødelagte væv. Det betyder ikke, at man med det samme skal begynde at løbe eller hoppe på det, men at man hurtigt kommer i gang med fysioterapi og genoptræning«, fortæller Monika Bayer.