Akutte muskelsmerter

Nye anbefalinger til behandling af akutte muskelskader

Forskning og viden hos FysioDanmark Helsingør. ( vedhæftet Studie )​

Der er behov for nye retningslinjer, når det gælder behandling af akutte muskelskader. Det slår en gruppe forskere fra Institut for Idrætsmedicin ved Bispebjerg Hospital fast, efter at de har undersøgt, hvor meget hurtig genoptræning betyder for helingsprocessen efter akut muskelskade.

»Det primære fund er, at det kan gå ud over helingsprocessen, hvis man holder sig for længe i ro, når man har været udsat for en skade i muskulaturen«, fortæller Monika Bayer, der er post doc ved Institut for Idrætsmedicin på Bispebjerg Hospital og i en del år har beskæftiget sig med idrætsskader, og hvad der sker i muskler, sener og celler, når en akut muskelskade opstår.

»Hvis man kigger i patienthåndbogen på Sundhed.dk, kan man i dag læse, at man skal hvile det skadede væv eller de skadede muskler i de første dage efter en skade og eventuelt tage ibuprofen – og det kan godt gippe lidt i mig, for det gør bestemt ikke noget godt for patienterne«, fortæller hun.

Allerede i 1990'erne viste studier, hvor man undersøgte overrevne ledbånd, at det at holde sig i ro ikke gjorde noget godt for helingsprocessen. Derfor undrer det Monika Bayer, at der ikke er gjort noget ved anbefalingerne før.

De fleste læger arbejder i dag ud fra princippet RICE, altså rest = hvile, ice = is, compression = kompression og elevation = elevation.

Men Monika Bayer og hendes kollegaer anbefaler i stedet en tilpasset belastning af skaden. Den tidligere anbefaling RICE bliver dermed erstattet af POLICE, altså P = protection, OL = optimal loading, I = ice, C = compression og E = elevation.

»Det er rigtig vigtigt, at man kommer i gang med at bruge det ødelagte væv. Det betyder ikke, at man med det samme skal begynde at løbe eller hoppe på det, men at man hurtigt kommer i gang med fysioterapi og genoptræning«, fortæller Monika Bayer. 

I studiet undersøgte man en gruppe amatørsportsudøvere, typisk fodboldspillere i serie 1, badmintonspillere eller tennisspillere, der spillede på højt plan, men ikke professionelt. Skaderne var typisk muskelsprængninger(fibreskader) eller trælår.

Gruppen blev inddelt, således at halvdelen gik i gang med træningen to dage efter skaden, mens den anden halvdel først startede genoptræningen ni dage efter. Den gruppe, der begyndte tidligt, havde væsentlig kortere periode med smerter og kunne genoptage deres idræt hurtigere end gruppen, der begyndte senere.

»På eliteplan er der typisk en rigtig god opfølgning, og her er man opmærksomme på, at atleterne kommer hurtigt i gang og får stimuleret det ødelagte væv eller den ødelagte sene. Problemet er hos amatørerne, hvor vi ofte ser, at de kommer ind til os med skader, der bliver ved med at genere og gøre ondt, og derfor er det vigtigt, at vi får kommunikeret ud, at en tidlig tilpasset fysioterapi og genoptræning er vigtig for forløbet senere hen, både for hvor lang tid det tager at komme over skaden og for, om der opstår en ny skade samme sted«.

5 grunde til at vælge FysioDanmark Helsingør.

  • Vi sørger for at optimere blodgennemstrømningen, så du heler hurtigere ved at frigøre blodgennemstrømning, ilt og ledvæske til området.​
  • Vi søger for at behandle årsagen til smerterne, ved at behandle både, skulder, nakke, knæ, ankler samt ryg med en målrettet indsats.​
  • Vi giver de korrekte øvelser tilpasset til din krop og din situation, hvad end du er elitesportsudøver eller motionist.​
  • Vi supplerer behandlingen med ultralyd, laser og lokal manuel behandling ( sportsmassage ).​
  • Til slut opnår du som patient en meget effektiv og langvarig effekt, fordi behandlingsforløbet er “personalized” og fordi vi “ALTID” kombinerer din behandling med relevante fysioterapeutiske aktive styrkende øvelser, samt nyeste forskning på smerteområdet.

Tak nej til smerter i bevægeapparatet.

Book tid online

Hvis du allerede er patient, kan du booke din næste tid online. Er du ny patient skal du ringe og bestille en hos kliniksekretæren på tlf.: 32 12 20 00. Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, kan du altid skrive til os på e-mail: info@fdhelsingor.dk.

Ring til på tlf.: ​32 12 20 00 eller send en mail til info@fdhelsingor.dk.

Henvendelser besvares hurtigst muligt.​

Åbningstider

Telefontid

​Mandag - fredag: kl. 08.00 - 12.00​

Fitnesscenter

​Mandag - torsdag: kl. 8.00 - 20.00

Fredag: kl. 8.00 - 15.00

Lørdag: kl. 10.00 - 13.00​

FysioDanmark Helsingør APS

CVR​: 41516860

L. Tvedes vej 14, 3000 Helsingør​

Klik her for rutevejledning