Migræne, spændingshovedpine, cervicogen hovedpine

“ Mere end 650.000 danskere lider af hovedpine, migræne eller en kombination af begge dele, men mange af dem bliver ikke hjulpet optimalt. Fysioterapeuter kunne gøre en stor forskel, hvis de fulgte de anbefalinger, der er for udredning og behandling af hovedpine.”​​

Sådan siger fysioterapeut og ph.d. Bjarne Rittig-Rasmussen, der i otte år har været ansat hos Dansk Smerteforskningscenter og Smerte- og Hovedpineklinikken på Aarhus Universitetshospital.

Men fysioterapeuterne er ikke alene om at mangle viden på området. Heller ikke de praktiserende lægers udredning og behandling af hovedpine- og migrænepatienter er helt optimal.

”Det er derfor langt fra alle patienter, som bliver henvist til fysioterapeut med hovedpine eller nakkesmerter, der forinden er tilstrækkeligt udredt for hovedpinen hos lægen,” vurderer Bjarne Rittig-Rasmussen.

Han understreger i den forbindelse vigtigheden af, at fysioterapeuten i sin undersøgelse kan bidrage med en specificering af patientens hovedpine.

Han oplever nemlig, at der i professionen desværre er et dominerende fokus på den cervikogene hovedpine, selvom den ikke er nær så hyppig som både spændingshovedpine og migræne.

Spændingshovedpine hos FysioDanmark Helsingør

​Smerter i baghovedet, smerter i den ene side af hovedet eller smerter i tindinger og pande som specielt provokeres ved bevægelse af nakken?

Dette kaldes for cervicogen hovedpine/spændingshovedpine og stammer fra den øvre del af nakken og spreder sig til hoved/ansigt/øjnene/ Smerterne stammer fra muskler, led, ledbånd og discus samt nakkerosetten og de 3 øverste nakkehvirvler.

Hos dem der lider af spændingshovedpine finder man ofte svaghed i nakkens muskler og spændinger i nakke -og halsmuskler, oftest ved tilhæftningerne på kraniekanterne.

Hvorfor har vores patienter så stor glæde af deres forløb hos Rygklinikken i FysioDanmark?

Hovedpine og migræne behandles blidt og effektivt med Fysioterapi hos FysioDanmark Helsingør, med følgende behandlings fokus:

Vi optimere din blodgennemstrømningen så dine muskler bliver afslappet og får tilført ilt og ernæring i nakken og rundt omkring kraniets muskler.

  • Vi behandler årsagen til smerterne, ved at prøvet at identificere migræne triggerpunkterne for herefter at behandle dem.
  • Vi giver øvelser, råd og vejledning om motion tilpasset til din krop og din livs situation.
  • Vi behandler med blide teknikker lokal omkring kraniet for at lette din smerter, men behandler hele kroppen med et helhedsorienteret fokus.
  • Vi sørger for at tilpasse forløbet til den enkelte, da der er store individuelle forskelle på hvordan hovedpine og migræne påvirker kroppen og det psykiske.

Spændingshovedpine hos børn og unge

​Mange skolebørn og unge på videregående uddannelser kæmper med symptomer på spændingshovedpine og migræne. Det er vigtigt at få afdækket, hvilken hovedpine (evt. hovedpiner), der er tale om, så barnet kan få den rigtige behandling.

Migræne

​Migræne er middelsvær til svær hovedpine med anfald, der varer 2-72 timer. Hos yngre børn er migrænen ofte dobbeltsidig, mens den hos større børn og unge oftest er halvsidig.

Smerterne er kraftige og dunkende, forværres ved fysisk aktivitet og ledsages ofte af kvalme, ubehag og opkastninger. Børnene kan være lys- og lydfølsomme. Smerter i baghovedet, smerter i den ene side af hovedet eller smerter i tindinger og pande som specielt provokeres ved bevægelse af nakken.

Årsager til hovedpine hos børn

Der kan være mange årsager til, at børn og unge får hovedpine:

  • Hovedpinen kan være en sygdom i sig selv, fx migræne tilfælde.
  • Den kan være relateret til livsstil, fx for lidt søvn, for lidt væske, for meget skærmtid, inaktivitet samt dårlige spisevaner, stress og larm i skolen.
  • Den kan skyldes muskelinfiltrationer, og spændinger i nakken og halsen, pga. forkerte arbejdsstillinger med computer, IPads og tablets.

Dette kaldes for cervicogen hovedpine/ spændingshovedpine og stammer fra den øvre del af nakken og spreder sig til hoved/ansigt. Smerterne stammer fra muskler, led, ledbånd og discus samt nakkerosetten, samt de 3 øverste nakkehvirvler.

Hos dem der lider af spændingshovedpine finder man ofte svaghed i nakkens muskler og spændinger i nakke -og halsmuskler, samt ømhed på udvalgte muskelgrupper på selve kraniet.

Flakne et al. 2017

Hos FysioDanmark Helsingør er vi specialister i behandling og vejledning når det kommer til spændingshovedpine.

Behandling sigter på at øge blodgennemstrømningen igennem massage, afspænding af inficerede muskler, samt aktive korrigeret øvelser der sikkert genopretter muskelbalancen i nakke/ hals og kranie regionen.

Behandlingen adressere også teori og øvelsesgennemgang, så patienten får en forståelse af problemet samt effektive aktive øvelser til fremadrettet brug i vores FysioDanmark app.​

Book tid online

Hvis du allerede er patient, kan du booke din næste tid online. Er du ny patient skal du ringe og bestille en hos kliniksekretæren på tlf.: 32 12 20 00. Hvis du har spørgsmål til vores behandlinger, kan du altid skrive til os på e-mail: info@fdhelsingor.dk.

Ring til på tlf.: ​32 12 20 00 eller send en mail til info@fdhelsingor.dk.

Henvendelser besvares hurtigst muligt.​

Åbningstider

Telefontid

​Mandag - fredag: kl. 08.00 - 15.00​

Fitnesscenter

​Mandag - torsdag: kl. 8.00 - 20.00

Fredag: kl. 8.00 - 15.00

Lørdag: kl. 10.00 - 13.00​

FysioDanmark Helsingør APS

CVR​: 41516860

L. Tvedes vej 14, 3000 Helsingør​

Klik her for rutevejledning